Tarikh   :1,2 & 5 Disember 2022
 Hari :Khamis, Jumaat & Isnin
 Masa :10.00 Pagi - 5.00 Petang
 Lokasi   :PEDi Kg Tersusun Batu 8
 Peserta :Usahawan Salon dan Spa Perak

Tujuan: 

Mempelajari cara pengurusan dan pemasaran digital salon dan spa

Aktiviti:

Program ini merupakan anjuran PASAK Perak dengan bimbingan petugas PEDi, Rakan digital serta Humaira SalonSpa.

Petugas PEDi memberi panduan dan pendedahan cara membuat poster, video pendek menggunakan aplikasi Canva serta google business kepada peserta usahawan salon dan spa perak. Turut terlibat Rakan digital PEDi Kg Tersusun Batu 8 yang memberikan pendedahan tentang Facebook ads campaign traffic kepada usahawan-usahawan terlibat.

Selain itu, kakitangan Humaira SalonSpa turut memberikan pendedahan kepaada usahawan-usahawan berkenaan dengan aplikasi Fresha yang mana merupakan sebuah aplikasi untuk memudahkan pelanggan salon dan spa untuk membuat tempahan.

Usahawan-usahawan salon dan spa juga turut didedahkan kepada penggunaan web domain MYNIC.

Gambar Aktiviti


 Tarikh   :15 November 2022
 Hari :Selasa
 Masa :11.00 Pagi - 1.00 T/Hari
 Lokasi   :PEDi Kg Tersusun Batu 8
 Peserta :1 Orang

Tujuan: 

Mempelajari cara memuat turun lagu serta mengedit lirik lagu

Aktiviti:

Petugas PEDi memberi panduan dan tunjuk ajar kepada peserta cara memuat turun lagu berformat mp3 bagi tujuan kegunaan pertandingan nasyid pasukan beliau. Peserta juga turut mempelajari cara mengedit lirik lagu di microsoft word dari segi ubahan size dan jenis font yang ingin digunakan.

Gambar Aktiviti


 Tarikh   :8 November 2022
 Hari :Selasa
 Masa :10.00 Pagi - 5.00 Petang
 Lokasi   :PEDi Taman Rishah Permai 
 Peserta :Komuniti & Staff PEDi Kinta Kluster

Tujuan: 

Untuk melatih dan mendedahkan peserta tentang ilmu keusahawan.

Aktiviti:

Program seminar ini adalah anjuran Persatuan Pencetus Usahawan Malaysia dengan kerjasama PEDi Taman Rishah Permai dan disampaikan oleh En. Ahmad Fadly Gustar Affendi. Antara topik yang diajar ialah Photoshop Smartphone, Slot Hidroponik dan Facebook Page Manager. Seminar ini dihadiri oleh Pengurus, Penolong Pengurus dan Rakan Digital PEDi Kluster Kinta (PEDi Taman Rishah Permai, PEDi Kg Dato' Ahmad Said Tambahan, PEDi Kg Tersusun Batu 8, PEDi Kg Tersusun Tasek Permai dan PEDi Pengkalan Baru) dan ahli komuniti tempatan.

Gambar Aktiviti


 Tarikh   :14 November 2022
 Hari :Isnin
 Masa :10.00 Pagi - 12.00 T/Hari
 Lokasi   :Zoom Webinar
 Peserta :Pengurus dan Penolong Pengurus PEDi

Tujuan: 

Perkongsian tentang peranan inisiatif program Klik Dengan Bijak dalam kalangan komuniti.

Aktiviti:

Program webinar bersama moderator Pn. Saidatul Ashikin, Pengarah II, Jabatan Program Komuniti, MCMC dan ahli panel pertama - Pn. Hashimah Hashim, Ketua Jabatan Program Komuniti, MCMC, panel kedua - Dr. Mohd Roslan Rosnon dari Universiti Putra Malaysia (UPM) dan panel ketiga - Prof. Dr. Sarjit Singh Darshan Singh dari UPM.

Webinar ini mengetengahkan penyelidikan yang dijalankan, penemuan utama dan cadangan kajian dengan menekankan isu yang berkaitan dengan kesedaran pengguna, kecekapan, celik huruf dan keselamatan dalam talian, peranan dan impak keberkesanan program KDB, jurang dan peluang serta penambahbaikan KDB dalam kalangan komuniti dimasa hadapan.

Gambar Aktiviti


 Tarikh   :6 November 2022
 Hari :Ahad
 Masa :10.00 Pagi - 12.00 T/Hari
 Lokasi   :PEDi Kg Tersusun Batu 8
 Peserta :1 Orang

Tujuan: 

Pembelajaran interaktif di ABCya!.

Aktiviti: 

Petugas PEDi memberi pendedahan kepada peserta dengan pembelajaran interaktif di laman web yang menyediakan permainan dan aktiviti pendidikan untuk kanak-kanak sekolah. Aktiviti bermain sambil belajar ini dapat melatih peserta belajar sambil menyesuaikan diri dengan penggunaan peralatan komputer.

Gambar Aktiviti